Architettura e Paesaggio / Architecture / Architecture and landscape / Minor architecture

BUILDING UNIT SESTRIERE S.POLO

The housing unit is located on the second and mezzanine floor of a building classified by the PRG of Venice as a pre-ninteenth century residential construction object of mergers and additions. In fact by reading the floor plan it is clear how the property has been irreversibly transformed over the years.

STATE OF CONSERVATION

Apartment flooring is made of Venetian terrazzo, while walls and ceilings of rooms are plastered with civil plaster, except those of the hall situated in the Northwest that has traces of decoration. Beyond the decay of materials and structures what emerges so dramatically is the fragmentation of spaces, so divided to have lost completely the reading the original units.

CLIENT

Private

PERIOD OF PROJECT SERVICES

2002-2003

CATEGORY

Project of conservation, functional reuse and structural reinforcement

LOCATION

Venezia

Betta__Integrazioni-Novemb_5
Betta__Integrazioni-Novemb_6

The Project

STUDIES AND ANALYSIS

Studies on the historical iconography and metric direct surveys have allowed to highlight interesting decorations previously hidden by walls and plasterboards.

CHARACTERISTICS OF THE PROJECT

The project proposal provides the division of the original unity in two independent units, through the stopping of the arch in the living area, accompanied by the necessary equipment as new toilets and a new kitchen/kitchenette, in compliance with regulatory standards.

P tod (3)
P tod

The work site

Interventions favoured the preservation of original materials as for example the pavement in Venetian terrazzo, stone or stucco frames around the openings and the decorations hidden under paintings. New flooring, necessary to replace the incongruous ones or for the unification of not adjacent spaces, provided for the use of traditional techniques, creating new terrazzi with grain size similar to the existing ones. The slabs where the floor has been redone were also subject to consolidation through installation of tie rods with the function of connection of the walls.

C1
DCF 1.0
DCF 1.0
DCF 1.0

Project outcome

Visualizza gli altri progetti