Architettura e Paesaggio / Architecture / Architecture and landscape / Minor architecture

ARCHITECTURAL COMPLEX IN SESTIERE DI CASTELLO IN VENEZIA

It is a building belonging to the minor Venetian architecture, built in 16th century, it faces Rio di S. Giovanni e Paolo; it has unique characters that reflect the membership of the historical period and typologically is strictly in accordance with the schemes that characterized the architecture of that period. The building included residential units with different features from those more important on the main floor to those on the mezzanine levels that had internal heights lower than ml. 1.80.

STATE OF CONSERVATION

The age and wear due to constant use without maintenance interventions made all units almost unusable because it lacked many technological systems and the existing ones were not under the rules, moreover the roof was disconnected and penetrated by rainwater and the masonry orthogonal to the canal was out plumb of tens of centimetres.

CLIENT

Private

PERIOD OF PROJECT SERVICES

2003- 2006

CATEGORY

Project of functional reuse

LOCATION

Sestiere di Castello – Venezia

A4
A3
A2
A1
P1
P2

The Project

STUDIES AND ANALYSIS

Studies on the historical iconography and metric direct surveys have allowed to highlight some transformations that caused structural failures.

CHARACTERISTICS OF THE PROJECT

At different times, due to the different availability of the property, it is operated over the entire building with a static reinforcement, a technological adaptation and rationalisation of service areas. The project is expected to produce 5 residential units at various levels with minimal and limited interventions that could enhance from time to time the special aspects of individual units such as: the precious marble floors, ceilings and wooden trusses, interior walls, stone crowning of doors and Windows, etc

P3
P4

The work site

TECHNICAL INTERVENTIONS

Because of schedules established by several properties, first the interventions of renovation of the roof have been carried out keeping all sixteenth-century trusses and reinforcing the wall joint. Later, on the ground floor, we created a complex sewerage system below the level of the tide of the canal and all new installations of the building; the consolidations of the vertical and horizontal structures have been carried out by proceeding with maintenance techniques and very small phases in order to not affect the static equilibrium of the entire complex. The many interventions and the narrow spaces required small teams of workers and while designing we have taken into account this aspect which has often influenced the final solutions

C5
C4
C2
C1

Project outcome

Visualizza gli altri progetti